Escull moda sostenible – slow fashion

Després de començar a canviar la meva dieta i la compra de la setmana per poder consumir d’una manera més sostenible, vaig començar a investigar sobre la moda sostenible. Haig de dir que durant quasi dos anys no vaig comprar res.
Durant aquest temps em vaig adonar de dues coses, la primera, tenia molta més roba de la que necessitava i la segona, havia de resumir tota la informació que tenia per fer la compra de roba, més fàcil. Aquesta infografia n’és el resultat, no és cap bíblia i anirà modificant-se amb el temps però espero que us serveixi, com m’està servint a mi.

És important el procés previ a la compra, aprofitar, recosir, comprar de segona mà, intercanviar, etc. Però a vegades hem de comprar nou i llavors tot es complica. Els tints malmeten les aigües, els insecticides de les plantacions de cotó perjudiquen la terra, es gasten enormes recursos per producir roba (una sola samarreta de cotó necessita 2700 litres d’aigua), la degradabilitat dels teixits sintètics és un gran problema, el despreniment de micro partícules plàstiques de les rentadores que acaben arriban als nostres plats, etc.
I què podem fer nosaltres per evitar tot això? doncs cada acció individual compta, som milions de persones comprant roba. Si adaptem els nostres costums per apostar per la moda sostenible podem aconseguir frenar la devastació natural (i humana) que la fast fashion implica.
I parlant d’humans…qui fa la nostra roba?, qui conrea els camps de cotó?, qui cus les nostres sabates?, i el més important, en quines condicions ho fan? Abans de comprar m’informo de la política de la marca amb el tipus de producció, per veure si s’acosta al comerç just. La més pulcra que he trobat fins ara és https://organiccottoncolours.com/ca/. És un molt bon exemple de procés de producció transparent, sostenible i ètic. Informar-se és la clau per comprar èticament.

També tinc en compte els animals en la meva compra. Personalment compro llana o cuir reciclat, per evitar sacrifici animal. Però tan pels qui compren reciclat com nou, és important saber que hi ha marques que certifiquen que l’animal no ha patit, lliures de crueltat.

En referència a les fibres…cada cop s’estàn trobant més opcions alternatives a la producció de teixit plàstic basta en petroli. També s’està investigant amb teixits naturals que no necessitin tans recursos naturals per créixer, com el bamboo. Jo per anar sobre segur escullo teixits reciclats naturals primer, sintètics reciclats després. Si no són reciclats, l’opció eco (en tota la cadena de producció) es la menys perjudicial. Normalment trobo mescla de teixits a l’hora de comprar, la meva política és sempre agafar el teixit de més proporció sostenible.

Ja per acabar us deixo uns quants enllaços que m’han servit per escriure aquest article i que amplien les diferents temàtiques. Moltes gràcies als autors/es:

Ecologistasenaccion
www.slowfashionnext.com – marcas ropa sostenible
actividades-mcp.es – Cuidado con lo que metes en la lavadora
El Mundo – Peces adictos al plástico
libresdecontaminanteshormonales.wordpress.com – Microplasticos un peligro
naturalfibres2009 – ¿Porqué fibras naturales?
vueltadetuerca.net – fibras naturales vs sintéticas
www.uco.es – Producción de lana y pieles en el mundo
Esturirafi – moda española sostenible
Undiaeco – fibras naturales
www.fao.org – natural fibres
Esturirafi – certificaciones textiles ecológicas
goodonyou.eco – fashion and water the thirsty industry

Deixa un comentari